μετακομισαμε στο http://samosbook.blogspot.com

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑΜΕ! ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ http://samosbook.blogspot.com !!!


Εδώ και καιρό μία παρέα ανθρώπων με πολλές κοινωνικοπολιτικές διαφορές μεταξύ τους συναντιούνται, τυχαία πάντα - χωρίς κάποιο προκαθορισμένο ραντεβού, σε καφετέρια της μικρής μας πόλης, κουβεντιάζοντας πολλά από τα προβλήματα που την απασχολούν (έπαιξε και παίζει το facebook το ρόλο του και γενικά το αναπτυγμένο πλέον ηλεκτρονικό κοινωνικό δίκτυο) . Θα μου πείτε, και τί έγινε? Πρώτη φορά γίνεται αυτό? Όχι βέβαια. Η διαφορά είναι ότι αυτή η παρέα ανθρώπων μέσα από τις συζητήσεις αυτές και γνωρίζοντας τις δυνατότητες και τη δύναμη (αλλά και τους κινδύνους) του διαδικτύου θέλει να βοηθήσει, με το τρόπο της, το τόπο να εξελιχθεί. Δεν είναι πολιτικοί, δεν έχουν κάποιο οικονομικό ή άλλο όφελος (ή έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον). Απλά αγανακτούν πολλές φόρες όπως όλοι μας με αυτά που βλέπουν γύρω τους. Διαφωνίες, συμφωνίες, τσακωμοί αλλά και ευχάριστος χαβαλές για το πώς βλέπει ο καθένας τη κατάσταση διαφορετικά, είναι συστατικά μιας εποικοδομητικής συζήτησης. Κάθε κίνηση πρέπει να είναι πάντα προσεκτική, ώριμη και σοβαρή σαν υπεύθυνοι πολίτες που θέλουμε να είμαστε. Αναμφισβήτητα πάντα υπήρχε ο φόβος μήπως παρεξηγηθούν.
Παράδειγμα, ένα βίντεο για το ΞΕΝΙΑ της Σάμου, δεν είναι απλό θέμα... Δήμαρχοι, Νομάρχες, Βουλευτές και άλλοι πολλοί θα μπορούσαν να το δουν ως προσωπική επίθεση ακόμα και προπαγάνδα. Έτσι είναι ο μικρόκοσμός μας. Δε θα αλλάξει. Ή τολμάς λοιπόν, ή όχι. Ή προσπαθείς να τους δείξεις ότι ''ορίστε αυτή είναι η κατάσταση κύριε πολιτικέ ή κύριε της κυβέρνησης, δε σε σπιλώνω, δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σου, ζητάω να δουλέψεις το θέμα, να το κάνεις προτεραιότητα, να το δω ότι γίνεται ενεργά'' ή προχωράς και κλείνεις τα μάτια στις φωνές κινδυνολογίας γύρω σου. Από την άλλη πάλι, δημοσιογράφοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι. Η δημοσιογραφία άλλωστε έχει και αυτή πάρει το δικό της θλιβερό δρόμο χρόνια τώρα. Ούτε πάλι ανήκουν σε κάποια extreme οργάνωση. Ούτε μέσα σε κάποιο κίνημα κόκκινης αντεπίθεσης βρίσκονται, ούτε βλέπουν εχθρούς να έρχονται από το διάστημα, ούτε τραγουδούν τον εθνικό ύμνο κάθε πρωί που ξυπνούν ούτε τίποτα. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι που θα πιούν το καφέ τους και θα σκεφτούν και πέντε πράγματα, που θέλουν ο κόσμος γύρω τους να είναι πολιτισμένος, όμορφος και αναπτυγμένος κοινωνικά και πολιτισμικά, χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις. Και ναι, τους ενδιαφέρει η πόλη της Σάμου να είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες! Η Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ίσως είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος σκοπός. Και αυτή η ευαισθητοποίηση είναι που κάνει τους τοπικούς άρχοντες να δίνουν μάχες. Το είπε άλλωστε και ο Πρωθυπουργός: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ όχι ανοχή.
Η άποψή μου είναι ότι τέτοια βίντεο αποτελούν μεγάλο εργαλείο για κάθε τοπικό άρχοντα ώστε να μπορεί να διεκδικήσει αυτό που του ανήκει γιατί την ευθύνη για την ευημερία ενός τόπου δεν την έχει μόνο ένας δήμαρχος, αλλά μια ολόκληρη πολιτεία και ένα ολόκληρο σύστημα (άλλοτε διεφθαρμένο, άλλοτε λιγότερο διεφθαρμένο). Δυστυχώς βλέπουμε τις τοπικές εφημερίδες να κλείνουν όλο και περισσότερο τα μάτια σε αυτά που συμβαίνουν, να ασχολούνται μόνο με θέματα που αναδεικνύουν την ιδεολογική και πολιτική τους δημοσιογραφική ταυτότητα. Ή κάποιες άλλες φορές πάλι τα ίδια τα τοπικά ΜΜΕ είναι αδύναμα μπροστά στις φιλίες και τις συγγένειες να κάνουν κριτική αντικειμενική γιατί μη ξεχνάμε, σε ένα μικρό μέρος ζούμε με λίγους κατοίκους. Είναι κάτι που το ζούμε και προσωπικά εμείς οι ίδιοι πολλές φορές στη καθημερινότητά μας. Κάποιοι άνθρωποι λοιπόν οπλισμένοι με κάμερες, βιντεοκάμερες, τόλμη, και θέληση εισέβαλαν σε χώρο σφραγισμένο που έκρυβε πολλούς κινδύνους. Δικό τους το ρίσκο. Αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού ήξεραν για την εσωτερική κατάσταση του Ξενία. Εγώ προσωπικά δε το γνώριζα. Πλέον όποτε περνάω έξω από το συγκεκριμένο κτίριο, νιώθω διαφορετικά, νιώθω περίεργα. Θα βρεθεί άραγε λύση; Περνάνε παιδιά από έξω. Παίζουν σε απόσταση αναπνοής από εκεί. Ζούν συνάνθρωποί μας εκεί που έχουν εφοδιαστεί ήδη με οργή και άλλα συναισθήματα για το τόπο μας. Μιλάμε για το κέντρο της πόλης της πρωτεύουσας του Νομού. Δεν είναι λίγο.
Τελειώνοντας έχω να πώ κάτι. Η διαχείριση του αποδεικτικού υλικού από το ΞΕΝΙΑ πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και σοβαρή. Αν νομίζουμε ότι ένα βίντεο ή μία φωτογραφία μας κάνει αυτόματα δυνατούς ή ήρωες, είμαστε πολύ γελασμένοι. Επίσης όποιος νομίζει ότι δημοσιεύοντας στο internet θέματα (που χρειάζονται ειδική μεταχείρηση) χωρίς να κάνει την αντικειμενική κριτική του είναι μάγκας, εγώ απλά θα του πώ ότι είναι γραφικός! Όποιος εκμεταλλευτεί αυτό το βίντεο για μικροπολιτικούς σκοπούς, προσωπικές κόντρες ή προσωπική προβολή, για μένα, είναι άξιος της μοίρας του και χειρότερος από το χειρότερο π.χ Νομάρχη και εννοείται θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό το blog -είτε είναι φίλος είτε γνωστός- επώνυμα χωρίς φόβο και περιττές κουβέντες.
Εύχομαι το όλο θέμα να έχει μία λύση, τη καλύτερη για το τόπο που ζούμε.

Ν.Τ samosforum.blogspot.com



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου